Nyomtatás

Határtalanul pályázat 2017

EMMI logóHT logóTK logó

 

 

Kirándulás a Felvidékén

 

A tállyai Zempléni Árpád Általános Iskola immár harmadszor pályázott sikeresen határon túli tanulmányi kirándulásra „Felvidéki történelmi emlékek” elnevezéssel. Iskolánk 7. osztályos tanulói a rátkai és a hidasnémeti általános iskolásokkal vettek részt a programokon 2017. május 17-19. között.

Előzetes feladatként diákjaink kis csoportokban dolgozva gyűjtöttek információkat a meglátogatni kívánt településekről. A rátkai általános iskolások pedig a nevezetességek történelmi hátterét kutatták. A kirándulás előtt két alkalommal hívtuk meg a rátkai tanulókat egy kis kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, ahol elkészült munkáikat PPT-k formájában mutatták be egymásnak a gyerekek.

Elérkezett a várva várt nap, izgatottan indultunk útnak. A 3 nap alatt mintegy 680 km-t megtéve Kelet-Szlovákia magyarsághoz kötődő nevezetességeivel, emlékeivel ismerkedhettünk.

Az első megálló Rozsnyó volt, ahol idegenvezetőnk is csatlakozott hozzánk. A város nevezetességeinek megtekintése után egy kis magyarlakta településre, Dereskre utaztunk tovább, ahol a helyi, magyar nyelvű általános iskolában láttak minket vendégül. Következő állomásunk a Gombaszögi cseppkőbarlang volt, mely szalmacseppköveiről híres. Egyedülálló, gyönyörű látványban volt részünk a látogatás során. Aznapi utolsó programunk a betléri Andrássy-kastély megtekintése volt, amely ma múzeumként működik. A nagyrészt eredeti bútorokkal, műtárgyakkal berendezett termek végigjárása során megismerkedhettünk az egészen a 2. világháború végéig ott élő Andrássyak főúri életének mindennapjaival és megcsodálhattuk híres, mintegy 20 ezer kötetes könyvtárukat is. Este kimerülten, de élményekkel tele érkeztünk meg szállásunkra, ahol vacsorával vártak minket, majd berendezkedtünk a 2-3 ágyas szobákban.

A második napon reggeli után Késmárkra utaztunk, ahol megtekintettük a Thököly várat, ahol idegenvezetőnk egy érdekes legenda elmesélésével tette izgalmasabbá aznapi első programunkat. Majd a két evangélikus templom felé vettük utunkat, az újabb templomban Thököly Imre fejedelem sírját néztük meg. Ezután lehetőségünk nyílt a régi, fából készült templom megtekintésére is. Azt hiszem mindannyian ámulatba estünk a gyönyörűen megmunkált, felborított hajóra hasonlító faszerkezet láttán. A délelőtti programot Lőcse nevezetességeinek megismerésével folytattuk, köztük is a Szent Jakab templommal, ahol a világhírű Pál mester műveit is megtekinthettük. Ennyi élmény, és még mindig nem ért véget a nap. Várt minket a meleg ebéd a Dunajec partján és az azt követő tutajozás. Azt gondolom, hogy lélegzetelállító helyszíneken élvezhettük a természet csendjét a másfél órás út során. A hosszú tutajon való üldögélés után, idegenvezetőnk egy kis sétára invitált minket, a szállásunk közelében lévő ólublói várhoz. Azt hiszem, megérdemeltük a vacsorát, sőt a bőséges menü után néhányan úgy érezték, hogy még egy pizzát is kiérdemeltek a fárasztó, élménydús nap után.

A 3. napon már csak két program várt ránk a hazaút során. Elsőként a magas hegyormon álló szepesváraljai várat csodáltuk meg, majd Kassa felé vettük az irányt. Nem hagyhattuk ki a Rodostói ház meglátogatását, mely Rákóczi fejedelmünk házának másolata, eredeti elemek felhasználásával. Ezután a kassai főtér gyönyörű szökőkútjainál fotózkodtunk, útban a Szent Erzsébet-dóm felé, ahol a fejedelem végső nyughelye található. Délután fél 5 körül érkeztünk vissza Tállyára, fáradtan, de élményekben gazdagon.

Hazatérve igyekeztünk a látottakat rendszerezni, hogy be tudjuk mutatni a felsősöknek, hogy merre jártunk, mit láttunk, és hogy egyúttal kedvet csináljunk a leendő hetedikeseknek a kiránduláshoz. A rátkai iskolások meghívtak minket a projektbemutatójukra. Jó volt újra találkozni velük!

Azt gondolom, hogy olyan egyedülálló lehetőség ez a kirándulás tanulóink számára, hogy vétek nem élni vele. Örök élmény és emlék marad!

                                                                           Hollókői Beatrix

 

Lőcse Szent - Jakab Templom

 

Szökőkút

Időjárás

 

Impresszum

Zempléni Árpád Általános
és Alapfokú Művészeti Iskola
hivatalos honlapja

Felelős kiadó:
Ujjné Muhi Melinda igazgató

Cím:
3907 Tállya, Rákóczi út 16.
Telefon: +36 47 398-050
Fax: +36 47 398-050
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.